Работна посета од МНР на Р. Македонија и амбасадата на Р. Македонија во Р. Србија

Делегација од МНР на Р.Македонија/секторот за следење на национални приоритети предводена од Макеј Кацзоровски и Драган Зероски во придружба на советникот при амбасадата на Р.Македонија во Р.Србија Марјан Јованоски и Пеце Ристески секретар на здружението ,,Гоце Делчев,, и член на ИО на Националниот совет  најпрвин го посетија здружението ,,Илинден,,  во Лесковац.

Делегацијата потоа ја посети библиотеката во Сурдулица, каде  беше остварена средба со група на македонци а потоа  беа постигнати договори  за опремување на библиотеката со књиги на македонски јазик.

И на крајот на ова средба беше средба во регионалната канцеларија на здружението ,,Гоце Делчев,, каде  беше  потпишан договор за продолжување на проектот ,,Инфомак-2012,,.

Најпрвин им се обрати на присутните Макеј Караџоски кој истакна дека  единството, толеранцијата морат да во прв ред бидат ставени а не личните интереси.

Драган Зероски се осврна на  заначајот на информирање и потребата да се искуството на Здружението ,,Гоце Делчев,, се пренесува и на другите здруженија во Р. Србија.

Марјан Јованоски советник при амбасадата се осврна на активностите на здружениеата  и потребата за единство за заеднички настап на презентирање на македонската  културата, традиција и обичајте.

Небојша Селистаревић член на градското веће на Град Врање задолжен за етнички прашања се осврна за соработката која постои со здружението ,,Гоце Делчев,, и потребата а за заеднички настап.

Радосни и пресрекни сне што ние дадовте довербата да го продолжиме информирањето на македонски јазик каде  ние цел да ја негуваме македонската култура, традиција, верувањето и обичајте, пратење на разни настани и организирање на сооживотот со месното население во Пчињскиот округ се зборовите на авторот на проектот Пеце Ристески.

 

DSC00567
DSC00571
DSC00572
DSC00573
DSC00574
Fotografija0745
Fotografija0748
Fotografija0749
Fotografija0751
Fotografija0752
Fotografija0753
Fotografija0754
Fotografija0757
Fotografija0761
01/14 
start stop bwd fwd

 

 

 

 

 


Преведи на:

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Вие сте овде

Get Adobe Flash player