Бобан Величковиќ

12565484 10206887577201546 7897210134606222539 n

Специјална болница Врањска Бања

Гоце се гордееме што сне македонци што го носиме твоето име !

goceВо повод 109 години од смрта на Гоце Делчев ,чие име го носи Здружението на македонците од Пчињскиот округ во регионалната канцеларија Пеце Ристески секретарот на ЗГМНЗ ,,Гоце Делчев,, и член на Националниот совет на МНЗ во Р. Србија ги потсети присутните на мислите на Гоце од  кои можеме и ден денес да извлечеме и научиме лекцији :

Opširnije: Гоце се гордееме што сне македонци што го носиме твоето име !

TОШЕ ПРОЕСКИ

BR1

Тоше Проески (25. јануари 1981.-16. октомври 2007.), роден како Тодор Проески во Прилеп, во влашкото семејство, од родители чие постојано живеалиште е Крушево, беше најпопуларниот пејач во Република Македонија и една од најголемите ѕвезди на Балканската музичка естрада, кадешто е доживуван како заштитен знак на Македонија. Музичката кариера ја започнува со настапот на прилепскиот фестивал Мелфест во 1997., каде и победува изведувајќи ја песната Yesterday на Битлси. Патот кон ѕвездите му го отвораат песните Пушти ме (1997.) и Остани до крај (1998.). Има блиска соработка со Џеф Бек, Григор Копров, Жељко Јоксимовиќ, Леонтина Вукомановиќ, Марина Туцаковиќ, Бора Ѓорѓевиќ, Миро Буљан, Антонија Шола, Тони Цетински, Phoebus, Ања Рупел и голем број на други влијателни балкански и светски музичари и композитори. Се смета дека подемот во неговата кариера започнува по изведбата на песната Твоите бакнежи на моите бели кошули на Скопскиот фестивал во 1999. година. Во меѓувреме Тоше станува дел од продуцентската куќа Авалон, кадешто останува се до истекувањето на неговиот договор во април 2002. Во 2004. година е прогласен за Амбасадор на Добрата Волја на УНИЦЕФ.

Opširnije: TОШЕ ПРОЕСКИ

ПОСЕТА

ЗГМНЗ,,ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ‘’ организира посета  на 26.05.2012. године на Крушево

Програма:

Opširnije: ПОСЕТА

Преведи на:

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Вие сте овде

Get Adobe Flash player