ЗГМНЗ ,,ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ,, ПЧИЊСКИ ОКРУГ-ВРАЊЕ НАЈДОБРА МНЗ ЗА 2013. год. ВО Р. СРБИЈА

НАЦИОНАЛНИОТ СОВЕТ НА МНЗ ВО Р. СРБИЈА НА 21.12.2013. год. ПО ВТОР ПАТ ПРЕМА КРИТЕРИЈУМИТЕ ЈА ДОДЕЛИ НАГРАДАТА ЗА НАЈАДОБРА МНЗ ВО 2013 год. СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ,, НА ЗГМНЗ ,,ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ,, ПЧИЊСКИ ОКРУГ ВРАЊЕ.

А НА ПЕЦЕ РИСТЕСКИ –СЕКРЕТАР НА ЗГМНЗ,,ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ,, И ЧЛЕН НА ИО НА НАЦИОНАЛНИОТ СОВЕТ НА МНЗ ВО Р.СРБИЈА МУ ЈА ДОДЕЛИ НАГРАДАТА  ,,З Л А Т Н А П Л А К Е Т А,,

ЗГМНЗ ,,Гоце Делчев’’ -Пчињски округ - Врање ЕВЕ ЗОШТО Е НАЈДОБРА МНЗ ВО Р. СРБИЈА ЗА 2013. год : 

 

a./-Одобрени и реализирани проекти :

1.-,,ИНФОМАК-2013 ’’ - одобрен проект од МНР-сектор за следење на проекти/ТВ и радио емисија на македонски јазик/

2.-,,Дани македонске културе и културног стваралаштва –Врање-2013’’ одобрен од Град Врање

3.-,,Поршка на локалните и регионалните медии кои имат емисии на македонски јазик’’одобрен од Националниот совет на МНЗ во Р.Србија

б./-Потпишани Меморандуми и Пвелби за Соработка :

*ПОВЕЛБА  за соработка  и пријателство  со ООМБУ ЛАЗО МИЦЕВ РАЛЕ –Музичко учучилиште од Кавадарци Р.Македонија

*ПОВЕЛБА  за соработка и пријателство со ЗКУ ИЉО АНТЕВСКИ –СМОК –Тетово Р.Македонија

*МЕМОРАНДУМ за соработка во областа на Образованието со УНИВЕРЗИТЕТОТ НА ТУРИЗАМ И МЕНАЂМЕНТ СКИПЈЕ Р. МАКЕДОНИЈА    

 Реализирани  активности  и манифестаци  во 2013.год.:        

 1. 1.Реализирана ТВ и Радио емисија на македонски јазик преку  ТВ  Ритам Врање
 2. 2.Работна посета на УО на КУД Бранко Чајка/ 01.01.2013.год./
 3. 3.Обележен ден на град Врање / 31.01.2013.год./
 4. 4.Обележен роденденот на Гоце Делчев- чије име го носи нашето здружение/04.02.2013.год./
 5. 5.Обележена   Крсната слава на ЗГМНЗ ,,Гоце Делчев,, -Св.Тројица/12.2.2013.помеђу другите гости беше присутен и градоначелникот на град Врање Зоран Антић 
 6. 6.Књижевно утро: писатели :Виолета Сековска и Стојан Арсић,посета на Здружението трето доба од Скопје Р.Македонија – 50 членови/02.03.2013./  
 7. 7.Обележен осми март  со дружење,предавање и подела на подароци на жените    
 8. 8.Работна посета на преставници на МНР од Р.Македонија –Стево Симски и Владимир Сарфов/ 12.3.2013.год./
 9. 9.Настап на КУД Бранко Чајка:

-         Концерт на игри и песни од Р.Македонија

-         Театарска престава Султан –Суљеман

 

 1. 10.Пријем на 15 нови членови на Здружението/ 8.4.2013/
 2. 11.Обележена 110 години од смрта на Гоце Делчев

11.Учество на етно сајмот во рганизација на Општина Газибаба

      12.Мај месец на музика-настап на ООМБУ РАЛЕ МИЦЕВ РАЛЕ  од Кавадарци

           Р.Макеоднија

      12.Организирана еднодневна  посета на на КРУШЕВО/ гробот  и спомен собата на

           Тоше/ 52 члена на здружението

11.Во тек е на релизација на одобрениот проект ,,ИНФОМАК-2013,, тв  и радио  емисија на македонски јазик од МНР Р.Македонија.

12.Учество на етно сајмот 01.-02.06.2011.год. со рачни ракотворини ,изложба на носии и културно наслество  во чест на Градската слава на Град Врање.

13.Учество  на Градската  слава на Град В.Хан ,,Видовденски денови,, 28.06-29.06. 2013. год. со рачни ракотворини ,изложба на носии и културно наслество  .

14.Учество на туристичката манифестација во Сурдулица,,Власинско лето,, 10.07.15.07. 2013. год. со рачни ракотворини ,изложба на носии и културно наслество  .

15.Учество на четвртата конференција на иселениците  во организација на Агенцијата за иселеништво

16.Обележени    празниците : Илинден, седми септември  и 11.Октомври

17.ПОЕТСКА ВЕЧЕР во пресрет на Илинден :Слађана Недљковић и Србољуб Ђорђевић

18.ИЗЛОЖБА  на ЦРТЕЖИ со мотивите на Крушево и Крушевската Република на Марија Трајковић

19.Илинденски денови Манифестација    турнири во :         - мал фудбал

                                                                                               -пинг понг

                                                                                               -шах

      20.КОНЦЕРТ НА КУД МИРЧЕ АЦЕВ и презентација на Универзитетот за туризам и

           менађмент  Скопје Р.Македонија

      21.Тиквешки гроздобер- еднодневна екскурзија на 55  члена на Здружението на    тури-

            стичката манифестација .

            -пријем на УО  од страна на градоначекникот на град Кавадарци

      22.Учество на централната прослава во Јабука  и на манифестацијата Тавче Гравче

      23.Учество на етно сајмот во туристичката манифестација ,,Денови на Врање,,

       24.Работна посета на УО на Универзитетот за Туризам и Менађмент Скопје

          Р.Македонија

      25.КОНЦЕРТ  на отворен простор на ЕТНО групата ООМБУ ЛАЗО МИЦЕВ РАЛЕ од

      Кавадарци Р.Македонија / 4.10.2013./

      26. Организирана осма македонска вечер :

         -промоција на ОБРАЗОВАНИЕТО/ Универзитетот за Турзам и Менђмент  Скопје-Р.

          Макеоднија

         -презентација на македоските специјалитети

         -Присутни Локалната самоуправа на Град Врање,пред.на Националниот совет Борче

          Величковски,конзулот на Амбасадата на РМакедонија во Р.Србија Марјан Јованоски

      27.КОНЦЕРТ на ЗКУ ИЉО АНТЕСКИ-СМОК-Тетово Р.Македонија во спорка сала

           присутно преку 500 гости

28.Учество на квизот „ ЗАПОЗНАЈ ЈА ТАКОВИНАТА НА ТВОИТЕ РОДИТЕЛИ И ПРЕДЦИ ЗА ПОВЕЌЕ ДА ЈА САКАШ

 

 29.Редовно известување во весникот Виделина

       30.Одржување на сајтот на Здружението  www.gocedelcev-vranje.rs

       31.Отворена фејзбукк страница на Здружението- редовно известување

        32. ПОЕТСКА ВЕЧЕР на 06.12. во ОШ Вук Карађић  на поетите од          Р.Макеоднија

           -ХРИСТО ПЕТРЕСКИ-доцент др.

           -ВИОЛЕТА ДИМОВА-др.професор

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
01/12 
start stop bwd fwd
                                                          


Преведи на:

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Македонски радија


Вие сте овде

Get Adobe Flash player