Делегација на град Врање на обележување на годишнината на искрцување на Српската војска на островот Крф

Во склоп на обележување на годишнината на искрцување  на Српската војска на островот Крф, делегацијата на град Врање која ја предводеше градоначелникот на град Врање, г-динот Зоран Антић, боравеше на Крф, Видо и на гробината Зејтинлик во Солун.

Во состав на таа делегација беа представници од нашето здружение, и тоа: председателот Благоја Цивкароски и потпредседателот на Собранието Драгутин Ристески.

На основ на протоколот делегацијата присуствуваше на централната комеморативна свеченост на платото пред мавзолеот на островото Видо, а потоа на свеченоста на некогашните гробишта  на настраданите припадници На Дринската дивизија во Агиос Матеос на Крф, а потоа на комеморативната свеченост на Зејтинлик во Солун.

                                                                  image002

Свеченост пред мавзолеот на островот Видо

                                                             image004     

Нашите представници пред мавзолеот на островот Видо

 image006

Спомен плочи на настраданите српски војници

                                                    image008        Со стиховите на Плава гробница(Милутин Бојић) се положија венците во морското плаветнило каде почиваат неброено српски војници.

                                                                                Стојте, галије царске! Спутајте крме моћне, 
                                                                   Газите тихим ходом! 
                                                                  Опело гордо држим у доба језе ноћне 
                                                                  Над овом светом водом. 

 

                                                           image010        

 Пред споменикот на борците од Дринската дивизија

 image012

Влез во српските војнички гробишта Зејтинлик

 image014

Градоначелникот Зоран Антић држи почесен говор пред споменикот Зејтинлик

 image016

Чуварот Ђoрђe Михајловић раскажува за споменикот Зејтинлик и страдањата на Српската војска

 

Преведи на:

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Македонски радија


Вие сте овде

Get Adobe Flash player